Durant la segona quinzena de novembre de 2022, a l’Institut Torre Vicens s’ha celebrat la 5a edició de la setmana STEAM, on tot l’alumnat del centre ha tingut l’oportunitat de participar en alguna de les activitats programades.
L’alumnat de 1r i 2n d’ESO va assistir a la Fira Maker, esdeveniment realitzat al Mercat del Pla de Lleida, on van gaudir de diferents tallers de robòtica i impressió 3D. A més, van assistir a una xerrada sobre microsatèl·lits capaços de prendre mostres de l’espai i enviar-les als laboratoris per fer-ne la seva anàlisi.
L’alumnat de 3r d’ESO va gaudir d’un taller d’efectes visuals al Magical Media. En aquest taller, van aprendre en què consisteix el «chroma key» o pantalla verda, un dels efectes visuals més utilitzats en el cinema i les produccions audiovisuals per poder fer possible l’impossible. L’alumnat va tenir l’oportunitat de gravar escenes amb croma i posteriorment editar-les amb programari de postproducció per a efectes visuals.
L’alumnat de 4t d’ESO va poder experimentar com es du a terme una de les tècniques de cuina més avantguardista mitjançant la realització d’un taller d’esferificacions a l’ETSEA. En aquest taller van encapsular aliments a través d’un procés d’esterificació amb alginat, polisacàrid extret a partir d’algunes algues. A més, els alumnes de 4t d’ESO va assistir també a la xerrada «El món de la recerca en l’àmbit energètic» impartit per l’EPS, on es va ‘introduir a l’alumnat en el món de la recerca i es va ressaltar el seu important paper en la societat actual i en el que els van mostrar el nou sistema de climatització en l’habitatge.
L’alumnat de 1r i 2n de batxillerat, va participar en el taller de control d’un motor de corrent continu, oferit per l’EPS del campus de Cappont. Allí van poder observar el funcionament d’una roda activada amb impulsos elèctrics controlats des d’un ordinador. Així mateix, van poder variar paràmetres de control i analitzar els efectes produïts.
Els alumnes de 3r i 4t d’ESO van participar en la jornada «Ciència en primera persona», resolent els reptes de tecnologia i matemàtiques proposats pels científics. A més, alguns dels nostres alumnes van participar en directe mostrant els seus reptes i fent preguntes als investigadors en els dos tallers.
Durant aquesta setmana també vam rebre la visita de l’astrofísic i divulgador Kike Herrero, el qual va fer dues xerrades, adreçades a diferents nivells: «L’univers observable», per als alumnes de 1r i 2n d’ESO i «Hi ha vida a l’univers? Els exoplanetes», per als alumnes de 3r i 4t d’ESO. Tot seguit, van realitzar una observació solar i fer un petit taller d’astronomia.
A més a més, es va dur a terme la «Jornada STEAM» a l’institut. Durant aquesta, l’alumnat de l’ESO va gaudir de diversos tallers, activitats gamificades i xerrades impartits la major part d’ells pels mateixos alumnes. També es van dur a terme diferents tastets STEAM, com ara: microbit, matemàgia, robòtica amb arduino o el potencial de l’energia de l’hidrogen. Es van crear jocs de «pasapalabra» relacionats amb la temàtica STEAM, la taula periòdica i els ODS. Es va fer un taller relatiu al projecte Technovation i la presentació del projecte «Latitud para viajar y navegar». Seguint amb les activitats d’astronomia, es va dur a terme l’activitat de la Terra paral·lela i l’exposició de rellotges solars elaborats pel nostre alumnat de 1r i 2n d’ESO. L’esmentada jornada va acabar amb un acte de reconeixement als alumnes amb l’entrega de diplomes i premis que havien obtingut en aquesta jornada i en altres concursos o jornades que havien participat com eren “Ciencia en Acción“, “Codeweek 2022” o “Technovation 2022“.
Així mateix, vam comptar amb la presència de Francesc Barrachina, qui ens va fer una xerrada «Anem a l’estratosfera». El Francesc ens va explicar la seva experiència en la construcció casolana i posterior llançament d’un globus sonda cap a l’estratosfera. Viatjar a l’espai, és possible!
Unes jornades plenes de ciència i tecnologia i diversió on l’alumnat ha tingut l’oportunitat d’aprendre de manera vivencial i experimental. Som-hi per a la següent!