Projecte FP a Terreny 2016: Campaments de refugiats saharauis a Tindouf (Algèria)

Fa poques setmanes 21 joves lleidatans (4 estudiants i una professora del Torre Vicens) hem tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà la situació del poble saharauí i el seu dia a dia en els campaments de refugiats situats en una de les zones més inhòspites del planeta anomenada Hamada d’Algèria.

Aquesta experiència ha sigut possible gràcies a l’Associació Sàhara Ponent, l’Ajuntament de Lleida i l’Institut Torre Vicens.

Coneixeu el Sàhara Occidental?

Antiga colònia espanyola que al 1975 és traïda per Espanya i ocupada de forma il·legal i violenta per Marroc (Marxa verda). Milers de saharauís, la majoria dones i nens, fugen dels bombardeigs marroquins i es refugien en el desert Algerià formant els camps de refugiats encara existents i depenent exclusivament de l’ajuda humanitària.

Resistint condicions de vida molt difícils (50ºC a l’estiu, poca aigua, terreny no fèrtil, etc.) actualment encara estan a l’espera d’un Referèndum d’autodeterminació que els permeti el retorn al seu país.

ClickHandler.ashx

Coneixeu què va passar amb els sahrauís que es van quedar en els territoris ocupats?

Van viure i encara hi viuen separats de les seves famílies, oprimits pel govern marroquí i rebent atacs que violen els drets humans.

Coneixes el segon mur més llarg del món i del qual ningú en parla?

Segon mur més llarg després de la muralla xinesa de 2.700 km que divideix el Sàhara occidental totalment minat amb mines antipersona i moltes en forma de joguina.

mapa_sahara_muro1

Vols saber part del que pensem després de la nostra experiència?

Majoritari Ortega (2º CFGS Laboratori):

He conegut de primera mà la situació del poble saharauí. Una de les impressions que m’he portat al cor és l’esperança, la lluita i la unió d’aquest poble per tal d’aconseguir la seva llibertat. Jo m’he sumat a aquesta lluita i he signat per a que es realitzi el referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental.

Eva Gabandé (2ºCFGS Laboratori):

Durant 10 dies vaig conviure amb una família Saharauí i vaig tenir la sort d’aprendre tot el que em podien ensenyar, he estat ben atesa i m’he sentit estimada… resumint, com a casa! Ara només demano que tothom prengui constància del que està passant en el nostre món i que s’involucri per poder parar totes les injustícies que s’estan cometent i que ens amaguen per purs interessos.

Eva Sobrevía (Professora):

Quina millor manera de prendre consciència del món en què vivim i aconseguir eines per saber triar quina és la informació que vull rebre i sobre la qual vull actuar. El poble sahrauí és un exemple de dignitat, lluita, paciència i unió assentats sobre uns valors no materialistes.

Aitor Florensa( 2ºCFGS Dietètica):

Com explicar tot el que he sentit allí, tot el que he viscut, tot el que he après, tot el que m’emporto i tot el que hi deixo? Crec que per molt que ho intenti només seria capaç de transmetre una centèsima part del que he sentit. Només et puc dir que si tens l’oportunitat de viure una altra realitat, no ho dubtis ni un segon. Jo del poble sahrauí n’he après molt, m’ha ajudat a valorar tot el que tinc, a treure-li importància a allò material i donar-li més importància a les persones i als moments, m’ha ajudat a despertar noves inquietuds i a no creure’m el primer que em donen.

Marc Balagueró( 2ºCFGS Dietètica):

Aquest viatge ha estat una experiència increïble. M’ha fet canviar una mica la meva forma de ser, la forma de pensar, creences i sobretot maduració personal.

Poder conviure amb ells, conèixer la seva cultura i que ens acollissin com si fóssim els seus fills no té preu.

L’esperit de lluita del poble Saharaui després de 40 anys esperant el referèndum d’autodeterminació és admirable i jo faré el possible per ajudar.

PER UN SAHARA LLIURE!!

DSCF1428-1

Voleu saber com podeu al poble saharaui?

 

-Fent difusió de la situació injusta que actualment viu el poble saharauí silenciat i oblidat.

 

-Donar suport amb el teu vot per a que es pugui celebrar l’esperat REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ. http://www.westernsahara-referendum.org

Us deixem la galeria d’imatges de l’estada al campament i l’enllaç al video

Deixa un comentari